Directorul DNSC trage un semnal de alarmă privind securitatea cibernetică a românilor: „Vom avea, mai devreme sau mai târziu, o problemă națională”

Dan Cîmpean, Director al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a fost invitatul special al Laviniei Șandru din cadrul emisiunii Impact LIVE, unde a vorbit despre securitatea cibernetică, felul în care pot fi sustrase informațiile personale și ce putem face pentru a ne proteja cât mai bine de astfel de atacuri.

Securitatea cibernetică din România, o problemă îngrijorătoare

Directorul DNSC a ținut să vorbească și despre colaborarea cu instituțiile statului cu competențe în domeniul cyber, extrem de vitale, dar și despre greutățile prin care trece autoritatea civilă pentru siguranța cibernetică. În plus, o mare problemă cu care Directoratului Național de Securitate Cibernetică se confruntă în prezent este cea a lipsei de personal, iar acest lucru poate să aibă repercusiuni în viitorul apropiat.

„Este aceeași situație atât în România, cât și în alte state ale Uniunii. Sunt echipe și sunt competențe și responsabilități pe domeniul securității cibernetice, pe domeniul militar, al unității de informații, a aplicării legii. Colaborăm și cooperăm cu dânșii foarte strâns, care sunt membri în comitetul director al directoratului, practic supraveghează activitatea noastră.

Dar partea cea mai interesantă și importantă este faptul că reușim să colaborăm zi de zi, efectiv echipele noastre tehnice și non-tehnice sunt în contact, discută, schimbă informații.

Ce pot spune, și asta este una dintre marile mele frustrări, observ totuși că aceeași provocare și aceeași problemă este lipsa de personal uman, lipsa de resursă experimentată și  calificată. Pe moment, pot spune că lucrurile sunt sub control, și reușim cu eforturi mari ale unor oameni extrem de bine motivați și extrem de competenți în toate aceste instituții, dar că nu uităm că riscurile, atacurile evoluează.

Dacă nu reușim o transformare a tuturor acestor instituții, în sensul să avem acces la mai multă resursă umană, resursă necesară, vom avea, mai devreme sau mai târziu, o problemă națională”, a notat directorul DNSC.

În continuare, pentru ca lumea să înțeleagă mai bine toate acestea, Dan Cîmpean a explicat ce se ocupă directoratul și cum a fost gândit acesta, iar motivul este extrem de simplu, având la bază faptul că nicio organizație nu poate face față diverselor provocări de una singură.

„Sunt o multitudine de responsabilități. Directoratul trebuie să fie un hub, o platformă de dialog, cooperare și colaborare între sectorul academic, public și privat. Foarte multe competențe și cunoștințe pe domeniul securitate cibernetică nu sunt în mâinile guvernelor, ci ale firmelor, furnizorilor de tehnologii digitale, ale universitățiilor, ale instituțiilor de cercetare, ale incubatoarelor, ale acestor hub-uri digitale care apar tot mai mult la nivel național și european.

Ce este foarte important pe domeniul securitate cibernetică este faptul că nicio organizație, nicio instituție, indiferent de cât de mare, cât de militarizată sau mai puțin militarizată este, singură, în izolare, nu poate face față la aceste provocări cu care ne confruntăm.

Deci avem nevoie de un întreg ecosistem care să lucreze împreună, care să partajeze cunoștințe, resurse, tehnologii, moduri de lucru, iar unul dintre rolurile chele ale directoratului este să catalizeze acești actori, să-i aducem pe toți împreună, să stimulăm lucrul împreună, caz cu caz, speță cu speță, pentru a contracare atacurile, pentru a ridica nivelul măsurat de securitate cibernetică și așa mai departe”, a mai spus Dan Cîmpean.