BadPower, virusul care îţi "prăjeşte" telefonul

Cea mai recentă ameninţare cibernetică se poate instala chiar în încărcătorul mobilului, prin intermediul unui malware. Cu ajutorul BadPower, un atacator poate modifica software-ul din încărcătoarele fast charge şi prin urmare şi tensiunea electrică. Recomandarea principală este să îţi păzeşti şi încărcătorul, nu doar mobilul, dar programul poate fi instalat şi de la distanţă, prin atacarea telefonului. Cel puţin 18 modele sunt vulnerabile la BadPower.

Dacă aveai impresia că banalul obiect cu care îţi încarci bateria telefonului este inofensiv, iată că a apărut şi aici o vulnerabilitate de care trebuie să te fereşti. Încărcătoarele noi, de tip „fast charging”, care oferă o încărcare mult mai rapidă, pot fi infectate cu un program de tip „malware”, care în ultimă instanţă poate distruge telefonul sau tableta. BadPower poate modifica „firmware”-ul din încărcătoarele rapide şi provoacă o creştere de până la patru ori a tensiunii electrice.

Un telefon mobil obişnuit care are o limită de 5V, poate ajunge să primească chiar şi 20V. Consecinţa alterării tensiunii duce la supra-încălzirea telefonului şi topirea componentelor interne sau chiar la incendierea dispozitivului, potrivit Mediafax.

Specialistul în securitate cibernetică, Alexandru Angheluş, recomandă să te fereşti de staţiile publice de încărcare şi să ai grijă atunci când împrumuţi încărcătorul.

Alexandru Angheluş - specialist în securitate cibernetică: Există acele staţii de încărcare care sunt prezente la conferinţe, în aeroporturi, în baruri. Nu ar trebui să le mai folosim pentru că transmiterea virusului vine dintr-un alt smartphone care a fost infectat. De aceea, cineva poate să încarce şi să plece, iar următorul care va folosi acel încărcător să fie victima. Ar trebui să se aibă grijă aşa cum avem grijă de alte lucruri şi să nu le împrumutăm. El foloseşte încărcătorul tău. Ţi-l dă înapoi. Te duci acasă, încarci şi ai paţit-o. Să evităm să cerem cuiva încărcătorul repede.

CLICK AICI PENTRU A AFLA MAI MULTE DESPRE SERVICIILE DE CYBERSECURITY PE CARE LE OFERĂ TAZ.RO